Aki hosszú ideje kutyatartó, az jól ismeri azokat a furcsa szokásokat, amelyekkel kutyái néha előrukkolnak. Azoknak, akik épp most kezdenek elgondolkodni azon, hogy szeretnének-e négy lábon járó társat, érdemes tisztában lenniük azzal, hogy a kutyáknak számos különleges szokásuk van. Az egyik ilyen furcsa szokás például az, amikor a kutya füvet eszik. Ezen magatartás mögött lehet ok, de akár ok nélkül is megtörténhet, és fontos tudni, hogy egyes ételek akár károsak is lehetnek a kutyák egészségére.

Miért eszik a kutya füvet?

Kutyád fűevése mögött számos ok állhat, és érdemes megérteni ezt a szokatlan viselkedést. Gyakran halljuk, hogy a kutyák füvet esznek, ha valami nincs rendben az emésztőrendszerükkel, és a fű segíthet nekik hánytatni. Bár ez egy gyakori magyarázat, más tényezők is szerepet játszhatnak.

Az egyik lehetséges ok lehet az emésztés javítása vagy valamilyen táplálkozási szükséglet kielégítése, például a rostbevitel pótlása, vagy éppen az éhes gyomor kielégítése.

Emellett a fűevés tünete lehet gyomorégésnek, refluxnak vagy túlzott savasodásnak. Ezek a problémák megfelelő táplálkozással és időzített etetéssel könnyen kezelhetők. A reflux esetében is rendelkezésre áll többféle kezelési mód.

Gyakran az unalom is kiválthatja ezt a viselkedést, különösen a kölyköknél és fiatalabb kutyáknál. A fűevés a kutyák körében valójában meglehetősen gyakori jelenség, és természetes is lehet (vad kutyáknál is megfigyelték). Végül, ne zárjuk ki annak a lehetőségét sem, hogy kedvenced egyszerűen élvezi a fű ízét.

Élvezik a fű evést?

Annak ellenére, hogy számos elmélet és magyarázat kering a kutyák fűevésével kapcsolatban, fontos megjegyezni a legegyszerűbb magyarázatot is.

Egyes kutyák egyszerűen élvezik a fű ízét és állagát a szájukban. Különösen tavasszal sok kutya kedveli a friss, zsenge hajtásokat, és ezeket az időszakos ínyenceket érdemes figyelembe venni, amikor megfigyeljük háziállataink furcsa étkezési szokásait.

Lehet túl sok füvet enni a kutyának?

Nem feltétlenül kell aggódnunk, ha a kutya például gyorsan, rágás nélkül nyeli le a füvet, majd hányingerét követően hányni kezd. Ez a folyamat a fűszálak torkában való irritációja miatt következik be, és a gyomor tartalmának kiürüléséhez vezet.

Ezek a reakciók természetesek és egészségügyi okokból származhatnak. Ha azonban ez a viselkedés nem csak egyszer vagy kétszer fordul elő, hanem hosszabb ideig tart, érdemes lehet konzultálni egy állatorvossal. Elképzelhető, hogy komolyabb gyomorproblémák vagy más egészségügyi problémák állnak a hányás gyakorisága mögött.

Hogyan tiltsam le kutyámat a fűevésről?

Ahogy láthatjuk a fűevés egy tünet, nem pedig a betegség. Kutyatrénerként fontos számomra, hogy ne tegyünk felesleges pressziót a kutyára. Tehát, ha azt tapasztaljuk, hogy az átlagnál több füvet eszik a kutyánk és nem értjük miért, akkor inkább keressünk fel egy állatorvost, aki segít megtalálni az okát.

Amennyiben pedig a kiskutyád viselkedését szeretnéd jobban megérteni keress bizalommal!

Miért eszik füvet a kutyám – Gyakran ismételt kérdések

Miért hajlamosak a kutyák fűevésre?

A kutyák gyakran esznek füvet, mert az segíthet a gyomorfájdalom enyhítésében, hányáskiváltásban, vagy egyszerűen csak azért, mert ízlik nekik.

Lehet-e káros, ha a kutya túl sok füvet eszik?

Igen, a kutya túlzott mennyiségű füvet ehet, de általában ez csak rövid távú és természetes reakció, ami segít a gyomor tisztításában. Hosszú távú túlzott fűevés esetén érdemes állatorvoshoz fordulni.

Miért zabálja le a kutya a füvet és hány utána?

Ha a kutya habzsolva, rágás nélkül nyeli le a füvet, majd hány, az a fűszálak torkában való irritáció miatt történik, és általában nem okoz komoly problémát. Azonban, ha ez gyakran ismétlődik, érdemes állatorvoshoz fordulni.

Mikor kell orvoshoz fordulni a kutya fűevése miatt?

Ha a kutya rendszeresen és huzamosabb ideig zabálja a füvet, és gyakran hány, érdemes konzultálni egy állatorvossal, mivel ez komolyabb gyomorproblémákra vagy más egészségügyi problémákra utalhat.

Miért lehet fontos a kiegyensúlyozott táplálás a fűevés elkerülése érdekében?

A megfelelő tápanyagok biztosítása segíthet megelőzni a kutyák számára szükséges anyagok hiányát, ami hozzájárulhat a fűevés elkerüléséhez.

Miért gyakoribb a fűevés kölyökkutyáknál?

A kölyökkutyák gyakrabban fogyaszthatnak füvet, mivel ösztönszerűen kielégítik vele a szükségleteiket, beleértve a rostokat és az emésztési szükségleteket.

Mit tegyek, ha a kutya gyakran eszik füvet és hányni kezd?

Ha a viselkedés rendszeressé válik, és aggaszt, konzultálj állatorvosoddal. Fontos ellenőrizni, hogy a fű ne legyen szennyezett, és megfelelő táplálékot biztosítani a kutyának.