A póráz húzás és a pórázon való „őrjöngés” messze a leggyakoribb kutyaviselkedési probléma, amelyen segítségül hívják a kutyatrénereket. Ha valaha is küzdöttél a kutyád ugatásával és húzásával a séták során, akkor tudod, milyen hatalmas frusztrációt okoz ez a viselkedés.

Mivel úgy találtuk, hogy a póráz reaktivitás az egyik legnagyobb probléma, amelyet gyakran rosszul félreértenek, ezért átfogó útmutatót készítettünk a következők meghatározásához:

 

 • A póráz reakcióképességének okainak megértése
 • Keret biztosítása a probléma megoldásához
 • Megállapítása a problémának

 

Fontos megérteni, hogy a póráz reaktivitás nem feltétlenül jelent agressziót. Lényegében a reaktivitás egy „ingerre való reagálást” jelent. A kutyája esetében ez az inger lehet egy személy, egy kutya, egy autó. A kutyája „reagáló képessége” kevésbé ideális azoknak, akik a póráz másik végén vannak.

reaktív kutya tanfolyam

Valószínűleg van egy pórázon reaktív kutyád, ha:

 • Kutyád pórázon nyafog vagy ugat emberekre, kutyákra, autókra stb.
 • A kutyád kiugrik vagy túlzottan megfeszül a póráznál, amikor ingert lát.
 • Kutyád harapással, csípéssel vagy rázással a pórázra vagy rád irányítja.
 • Kutyád hasonló viselkedést tanúsít az ablak, kerítés vagy kapu mögött.

 

A KUTYÁJÁNAK PÓZZA REAKCIÓKÉPESSÉGÉNEK OKÁNAK MEGHATÁROZÁSA

A kutyáknál a póráz reaktív viselkedésének három fő oka van.

Kölyökkori hibák

Kölyökkorban megengedjük kölykeinknek, hogy köszönjenek bárkinek és mindenkinek, aki elhalad az utcán. Ez hihetetlenül nagy megerősítés a legtöbb barátságos és társasági kölyökkutya számára. Aztán ahogy öregszenek, elvesszük ezeket az üdvözléseket, és a kölyökkutya teljesítetlen elvárásai maradnak, így egy frusztrált, reaktív kutyával maradsz, aki kétségbeesetten szeretne köszönni. Ha lehetőség nyílik rá, ezek a reaktív kutyák boldogan üdvözölnék az illetőt vagy mást.

Ezek a kutyák jellemzően nagyon szociálisak, és jól kijönnek más kutyákkal vagy pórázon kívül az emberekkel.

Félelem vagy bizonytalanság

A frusztrált kutyák másik oldala a bizonytalan kutyáink. Lehetséges, hogy ezek a kutyák rosszul szocializálódtak, vagy ijesztő tapasztalataik voltak egy másik kutyával. Ez az ijesztő élmény általában azzal jár, hogy képtelenség elmenekülni.

A póráz elveszi kutyája azon képességét, hogy „repülést” válassza – amit a legtöbb kutya boldogan vállal, ha lehetőséget kap. Tehát amikor egy pórázon kívüli kutya megtámadja a pórázon tartott kutyáját, ez azonnali vágyat válthat ki, hogy ugatást, kitörést és más megfélemlítő testbeszéd-jeleket használjon, hogy elriassza más kutyákat attól, hogy ugyanezt tegyék. Ezek a kutyák általában félénkek vagy őrködnek, amikor pórázon kívüli más kutyákkal való találkozás, bár idővel jobban hozzászokhatnak az új kutyákhoz.

reaktív kutya tanfolyam

A konfliktus keresésének vágya

Rendkívül ritkán találkozunk ehhez hasonló esetekkel, de vannak olyan nagyon magabiztos kutyák, akiknek ez a hozzáállása más kutyákkal szemben nem a félelemben vagy a bizonytalanságban gyökerezik. Csípéssel vagy akár harapással átirányíthatják a pórázra vagy a gazdájukra. Ezek a kutyák általában akkor veszik fel a harcot, amikor egy másik kutyával találkoznak pórázon vagy pórázon kívül, és javasoljuk, hogy azonnal forduljon szakképzett szakemberhez a te és kutyája biztonsága érdekében.

A PÓRÁZREAKTIVÍTÁS MEGELŐZÉSE

Mint az élet legtöbb nehéz dolga, a megelőzés könnyebb, mint a gyógyítás. Íme néhány tipp, amellyel megelőzheted a póráz reaktivitását kutyádban vagy kölyökkutyádban:

 

 • Ne engedje, hogy kutyája találkozzon más kutyákkal pórázon – soha.
 • Követeled meg, hogy a kutyája üljön mellette, amikor új emberekkel találkozik pórázon, és használj jutifalatokat a megfelelő viselkedések jutalmazására. Mindennél érdekesebb akarj lenni a kutyád számára!
 • Kerüld a flexi pórázokat – semmi jó nem származik belőle.
 • Kerüld az elektromos és fojtó pórázakat – sok olyan kutyával dolgozunk, akiknél reaktivitás alakul ki, mivel más kutyák jelenlétében korrekciót kapnak, negatív asszociációt okozva más kutyákkal szemben.

reaktív kutya tanfolyam