A Golden Retriver a világ egyik leginkább családcentrikus kutyafajtája, problémái pedig magas együttműködő képességének köszönhetően könnyen kezelhető. (Igen, A Golden Retrivernek is vannak és lehetnek viselkedésproblémái.)

Természetesen nem mindenkinek való ez a kutyafajta, hisz minden fajtának saját temperamentuma van, adottsága. Mielőtt Golden Retrivert választanánk a legfontosabb, hogy tisztában legyünk az alaptulajdonságokkal. Ha ezeket tudjuk, minimalizálhatjuk a csalódottságunkat.

Mozgási és gyakorlási, tanulási igény

A goldenek igen csak sportos fajták, szükséges nekik a folyamatos testmozgás. A legtöbb golden hajlamos a kevésbé aktív életmódhoz is alkalmazkodni, de kölyökkutyaként ez a legnagyobb önuralommal bíró kutyának sem fog menni. Ha nem adjuk meg számára a megfelelő szellemi és testi fárasztást viselkedési problémák jöhetnek elő.

Kutyatréner Budapest

A goldenek imádnak úszni, kergetőzni más kutyákkal, de akár az engedelmes munka, agility vagy nyomkövetés is kiváló sport lehet nekik. Ne felejtsük, hogy az ízületileg túl megterhelő feladatokat 12 hónapos koráig korlátozzuk. Ezzel védhetjük csontozatukat!

A kimagasló mozgásigény miatt a legideálisabb számára egy kert, ahol kedvére játszhat és futkározhat. Azonban fontos, hogy a goldenek nagyon embercentrikusak, tehát az nem lesz elegendő, hogy mi a házból nézzük milyen jól kergetőzik. Szüksége van az emberi kapcsolatra és a közös munkára.

Vedlés és ápolás

A gyönyörű szőrük a goldenek is kihullanak. A jó hír, hogy általában évente egyszer van jelentős vedlés, de egész évben azért számíthatunk szőrhullásra.

Goldenek és a gyerekek kapcsolata

A goldeneknek nem véletlen van csodás családi kutya hírneve. Kiválóan alkalmazkodik a család összes tagjához, így a gyerekekhez is. Két dolgot azonban ne felejtsünk el:

Gyerek mellett is kell foglalkozni a kutyával: Egy kisgyermek mellett nagyon fárasztó művelet egy kutya felnevelése. Gondoljuk át alaposan, hogy lesz-e elég időnk és energiánk hozzá.

A kölyökkutyák ugrálnak, harapnak: Bármilyen édes egy golden, kölyökként ő is kölyök. Tehát felugrik, harapdál (játékból) stb. A kisgyermekek éles hangja és rohangálása pedig különösen felkeltheti a kutya érdeklődését.

Kutyatréner

Szocializáció és tréning

A kölyökkutyáknak a 2-4 hónap egy kritikus fejlődési szakasz, ilyenkor kell elkezdeni szocializációjukat. A szocializáció nem csak más kutyákkal, hanem különböző helyzetekhez és zajokhoz való hozzászoktatásról is szól.

A lakás biztonságos elrendezése

A goldenekre kifejezetten jellemző, hogy az emberke közelébe szeretne lennie. Erre fel kell készíteni a lakásunkat is. Ne legyenek elől olyan tárgyak, amelyekkel kárt tud okozni.

Ezek alapján neked való egy Golden Retriver?