Érezted már, hogy valaki figyel téged? Talán valaki, akinek négy lába van? Ha elgondolkoztál már valaha azon, hogy vajon miért bámulnak minket a kutyák. Nos, itt a válasz! A kutyák testbeszédének a megértése, különösen a szemkontaktusé hihetetlenül fontos. A kutyák rengeteg jelzéssel kommunikálnak és rengeteget tanulhatsz, ha figyeled őket. Egy nagyon fontos mítosz, amit szeretnék eloszlatni: A kutyák nem dominancia miatt bámulnak Téged! Szerencsére az elmúlt években rengeteget tanulhattunk a háziasított kutyák esetén a dominanciáról. A kutatások pedig világossá tették, hogy a bámulás semmilyen kapcsolatban nincs a dominanciával. Tanácsokat csak profi szakemberektől fogadj el: Kutyatréner Budapest Na de nézzük:

Miért bámulhatnak minket akkor a kutyák?

miért bámul minket a kutyánk A nyugodtan fekvő kutyák általában szemkontaktust vesznek fel az emberrel. Ekkor általában a várakozás utáni izgalmak motiválják erre: jöhet a játék, vacsi, autókozásá, bármi csak végre nem a számítógép előtt ülsz.

Munkavágy

A nagyon pörgős kutyák akár egész nap minket figyelhetnek hiszen erős munkaösztönük miatt bármikor készen állnak a pörgésre. Ne felejtsd, a kutya napjának beosztása tőled függ, pöröghet akár egész nap, de aludhat is. Attól függően hogyan alakítod az életetét.

Kiismerte a rutinod

Észrevetted, hogy folyamatosan bámul rád a kutya? Nézz az órádra és kezdj el gondolkodni: itt a szokásos rutinod egy bizonyos pontja: Vacsora, séta? Na de persze lehet, hogy csak azért bámul rád, mert roppantul szeret!

Egyszerűen kötődik hozzád

Számos kutatás megállapítottad, hogy a kutya oxitocinszintje (ugyanaz a kötődési hormon, amely az anya-csecsemőnél is van) megemelkedik, miután egy ismerős ember mosolygós arcára néz. Tehát igen, előfordulhat, hogy a kutyád pusztán azért néz Téged, mert kötődik hozzád és jó érzés neki Téged néznie. Ha pedig nem kínál szemkontaktust az is rendben van. Minden kutya más és más szinten kötődik hozzánk. A szemkontaktuson azonban lehet dolgozni!

Szorongás

A szemkontaktus a legtöbb esetben jót jelent, azonban vannak esetek amikor a szeparációs szorongáshoz is köze lehet. A szeparációs szorongásban szenvedő kutyák péládul észrevehetik, hogy nyúlsz a kulcsodhoz vagy felveszed a cipőd és aggódva kezd rád nézni. A ráncos szemöldök és a szorosan zárt száj klasszikus jelei, hogy a kutyád aggódva néz rád. Ahogy a stressz erősödik elkezdenek lihegni, nyafogni.

Szeparációs szorongással küzd a kutyád? Kérd kutyatréner segítségét!

Kedvencünknek pedig legfontosabb kiegészítőit pedig a legjobb, ha a kutyafelszerelések webshop-ból szerezzük be.