A legtöbb kutyának káros lehet a lépcsőn való fel- és lejárás, és sok gazdi nincs tisztában ezzel. Az emeletes házakban élőknek, ahol nincs lift, vagy teraszukra vezet lépcső, illetve otthonuk kétszintes, érdemes fontolóra venniük kedvencük közlekedési szokásait. Habár aranyos látvány, amikor a kutyák ugrálnak a lépcsőfokokon, hosszú távon ez negatív következményekkel járhat!

Sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy vajon valós tényeken alapul-e a félelmük, vagy csupán alaptalan aggodalom a kutyák testméretéből fakadóan. Fontos az arányok tiszteletben tartása, és bár nem kell túlzásba vinni, az tény, hogy érdemes odafigyelni arra, hogy mennyit futkároznak a lépcsőn a kisebb testű kutyák, valamint mekkora lépcsőről van szó.

Lépcsőzés kutyáknak – Kistestű kutyáknál különösen veszélyes

Egy kistestű kutya szemszögéből nézve nem csak a lábait kell megemelnie. Képzeljük el magunkat egy olyan kutyus helyzetébe, aki mindössze 2-4 kilós, és mindössze 20-30 centire emelkedik a földtől. Míg nekünk vagy a nagytestű kutyáknak csak egyszerűen meg kell emelniük a lábukat egy-egy lépcsőfok miatt, ezek a kis kutyák gyakorlatilag ugrálnak egyik fokról a másikra. Az ilyen testhelyzet hosszú távon valóban megterhelheti a kis kutyák gerincét és ízületeit. Ha éveken át fennáll ez az állapot, komoly mozgásszervi problémák adódhatnak idősebb korban, sőt akár már korábban is.

Lépcsőzés kutyáknak – Közepes és nagytestű kutyáknál is van kockázat

A szakértők szerint a kisebb és közepes méretű kutyáknál már 12 hetesen is biztonságosan lehet kipróbálni a lépcsőzést. Ugyanakkor a nagyobb testű kutyáknál, akik hajlamosabbak a csípő diszpláziára, célszerű később kezdeni a lépcsőzés gyakorlását.

A veszély abban rejlik, hogy a kölyökkutyák olyan mozgást végeznek, amely nagy terhelést jelent a csípő területére. Ez különösen veszélyes lehet a fejlődő kutyák számára, és felnőtt korukban csípőproblémákat okozhat nekik.

Gondoljunk csak bele, míg egy felnőtt kutya könnyen felmászik egy lépcsőfokra, hiszen már a megfelelő magasságban van, addig egy kölyökkutya esetében ez a magasság a csípőcsont alatt van. Ezért kénytelenek kinyújtani a testüket, hogy elérjék a lépcsőfokot, és ezáltal nagyobb terhelés éri a csípő tájékát, ami a még fejlődő csontok elmozdulásához vezethet. Ezért nagyon fontos megfontolni, mikor és mennyit engedünk a kölyökkutyának lépcsőzni.

Kutyafajták, akiknek kifejezetten tilos a lépcsőn közlekedés

Vannak olyan kutyafajták, amelyeknek kifejezetten tilos a lépcsőzés! Néhány jellemző kutyafajtára vonatkozik a tilalom, amelyek számára nem csak nem ajánlott, de szó szerint tilos a lépcsőzés. Ilyen fajták közé tartoznak például a tacskók, beagle-k, basset hound-ok, de az uszkároknak, spánieleknek és pekingi palotakutyáknak is káros lehet a gyakori fel-le mászkálás. Ennek az az oka, hogy ilyen fajták könnyen sérülhetnek a gerincük vagy porckorongjuk miatt a számukra nem természetes mozgások következtében, ami akár bénuláshoz is vezethet. Ilyen esetekben a műtét gyakran elkerülhetetlen, és a rehabilitáció hosszú időt vehet igénybe. Ezért a legjobb megelőzés a tiltás!

Egyébként néha lehet- de mértékkel lépcsőzzön minden típusú kutya

Természetesen nem arról van szó, hogy egy kisebb testű kutya soha ne mászkáljon fel lépcsőn. A kulcs inkább a rendszerességben és a lépcső hosszában rejlik. Fontos figyelembe venni, hogy mennyi időnként, és mekkora lépcsőfokokról van szó – naponta, hetente, hónaponta, esetleg alkalmanként, illetve egy vagy két lépcsőfokról vagy hosszú lépcsősorról beszélünk.

Nyilvánvalóan minél gyakrabban és minél nagyobb lépcsőkön mozog a kutya, annál nagyobb a kockázata annak, hogy hosszú távon károsodást okoz a szervezetében. Ha csak alkalmanként kell felmennie néhány lépcsőfokon sétáltatás közben, az nem feltétlenül probléma, ahogy az sem, ha egy vagy két lépcsőfok rendszeresen az útjába kerül.

Ugyanakkor fontos figyelembe venni a lépcsőfokok méretét is. Vannak alacsony és magas lépcsők, és a magasabb lépcsők nehezebb feljutást jelentenek a kutyának, így a terhelés is nagyobb lehet.

Hogyan szoktassuk a lépcsőhöz kiskutyánkat?

Mivel az esetleges hirtelen lépcsőzés maradandó egészségügyi károkat is okozhat (például csonttörések) ezért fontos, hogy szoktassuk a kiskutyát a lépcsőhöz, hogy kulturáltan tudjon közlekedni rajta. Kutyatrénerként fontos, hogy a gazdik az ilyen kérdéskörhöz is tudatosan álljanak!

1, Használjunk bátran hámot

Mindig legyünk jelen, amikor gyakoroljuk vele, és esetleg alkalmazzuk a hámot is. A hám segítségével ellenőrizhetjük a kutya mozgását. Ne engedjük meg, hogy túl hevesen induljon neki a lépcsőnek, és ne engedjük, hogy ugráljon. Így idővel kialakulnak benne a helyes mozdulatok, miközben biztonságban van mellettünk.

2, Jutalmazzuk jutifalatokkal, ahogy ügyesedik

Ha kutyánk betanításáról van szó, az egyik hatékony módszer a jutifalatok használata. Helyezzünk néhányat a kedvencéből az első lépcsőfokra kezdetben, majd ahogy ügyesedik, emeljük a fokok számát.

3, Legyünk türelmesek

A kutyák, hasonlóan a gyerekekhez, érzékenyek az érzelmeinkre. Ha feszültek és türelmetlenek vagyunk, az rájuk is átragadhat, és a siker reménye elszáll.

Összességében tehát azt tanítsuk meg a kisktuyának, hogy a lépcsőn nem az a lényeg, hogy minél gyorsabban elszaladjon, hanem az, hogy a közelünkben, a mi – lehetőleg lassú – temponkkal közlekedjen.

Segítségre lenne a szoktatáshoz vagy a neveléshez? Profi kutyatrénerként örömmel segítek!