A kutya pattanás a kutya ajkai és pofájának bőrfelületén kialakuló gyulladásos állapot. Ezen a területen vörös dudorok, azaz pattanások jelennek meg. Gyakran kezdődik szőrtüszőgyulladásként, amikor a kisebb szőrszálak befordulnak a bőr alá, majd begyulladnak. Az ilyen pattanások kialakulhatnak furunkolózis következtében is, amikor a szőrtüsző maga gyullad be, gennyes lesz, és fertőzötté válik. Ez a folyamat akkor következik be, amikor a bőr felszínén lévő rövid szőrszálak eltörnek, és a tüszőben a bőrfelület alá kerülnek.

Miért alakul ki a pattanás kutyáknál?

A kutyákon a pattanások kialakulásának mélyebb okai még nem teljesen ismertek. Azonban azt gondolják, hogy genetikai hajlam fontos szerepet játszik ebben a folyamatban. Az érintett fajták közé tartoznak a Boxer, az angol bulldog, a nagy dán, a német rövidszőrű vizsla, a Weimari vizsla, a masztiff, a Rottweiler és a dobermann pinscher. Más fajtákat is érinthet, bár alacsonyabb arányban, mint ezek a hajlamosított fajták.

Sok kutya pattanásnak a kialakulását az okozza, hogy sérülés éri az áll kapocs- vagy pofabőrét. Ez a sérülés a szőrszálak töredezettségéhez vezethet a bőrfelszín közelében, ami gyulladást idéz elő a szőrtüszőben, és végül annak szétrepedéséhez vezet. Amikor a szőrtüsző szétreped, tartalma a környező bőrbe szabadul, további gyulladást okozva, mivel a szőrtüsző tartalmát idegenként azonosítják a környező szövetek. Bár a kutya pattanáshoz társuló gyulladás a kezdeti szakaszokban gyakran steril (nem fertőzött), a baktériumok könnyen megtelepedhetnek ezen sérült bőrön, és fertőzést okozhatnak.

Néhány esetben az pattanás összefüggésbe hozható az alapvető bőrproblémákkal. Az állatorvos értékeli a kutyát a lehetséges táplálékallergiák vagy környezeti allergiák szempontjából. Ha ezekre az allergiákra gyanakszanak, azok kezelése csökkentheti az kutya pattanást. Ezenkívül az állatorvos fizikai vizsgálatot és/vagy laboratóriumi teszteket végez, hogy kizárja az élősködőket (például a Demodex atkák), mint az akne kialakulásában szerepet játszó tényezőt.

Hogyan ismered fel a kutyákon a pattanást?

A kutya pattanás diagnózisa általában az állatorvos megjelenés alapján történik. A jellegzetes bőrelváltozások, amelyek az ajkak és a pofa körül jelentkeznek, tipikusak erre az állapotra. Azonban néhány esetben további diagnosztikai vizsgálatokra lehet szükség a diagnózis megerősítéséhez. Az állatorvos javasolhat egy bőr biopsziát az kutya pattanás diagnózisának megerősítéséhez és más bőrproblémák kizárásához. Emellett az állatorvos bakteriális tenyésztést és érzékenységi vizsgálatot is javasolhat fertőzés esetén, amely segíthet azonosítani a felelős baktériumokat és az alkalmazandó antibiotikumokat a kezeléshez.

A citológia is hasznos lehet, amely az infectiós szervezetek vagy szokatlan sejttípusok jelenlétére utalhat.

Pattanás kutyákon – Kezelés és gyógyulás

Az esetleges gyógyuláshoz valószínűleg gyógyszeres kezelésre van szükség, amely mind szájon át, mind helyileg alkalmazva segíthet. Emellett érdemes lehet étrendi változtatásokat is bevezetni. A felhasznált gyógyszerek általában magukban foglalják a gyulladáscsökkentőket, antibiotikumokat és gombaellenes szereket.

Ha az állatorvos azt tapasztalja, hogy a kutya viselkedése hozzájárul a pattanások kialakulásához, akkor javasolhat viselkedésterápiát is. Ez segíthet elkerülni, hogy a kutya durva játék közben megsérthesse a területet vagy dörzsölje azt érdes felületekhez.

Amennyiben felmerül az allergia gyanúja, fontos lehet a diéta módosítása és allergiaellenes készítmények alkalmazása. Ezáltal a kutya szervezetében lévő allergiás reakciók csökkenhetnek, hozzájárulva a gyógyuláshoz.

Viselkedési problémái vannak kiskutyádnak? Profi kutyatrénerként örömmel segítek!