Előfordulhat, hogy nem csak az embereknek van szüksége gyógytornászra, hanem kiskedvenceinknek is gondjuk akad, és szívesen felkeresnénk egy kutya gyógytorna specialistát. Kis hazánkban nem elterjed szakma, de Finnországban nagyon népszerű a Stecco fascia manipuláció állatokon való alkalmazása. Zsófi és Rumli nevű kutyája felkereste a Sherlock Rehab vezető gyógytornászát és manuálterapeutáját Olosz Józsefet, aki járatos Stecco fascia manipulációs technika alkalmazásában emberek körében.

Zsófi elmesélte Rumli élettörténetét:

Rumli testvéreivel együtt, devecseri árvaként került fel a fővárosba, az iszapömléses katasztrófa után. Velem a következő év januárjában találkozott, mikor az őt gondozó alapítványhoz önkéntesnek jelentkeztem. Azt kértem, hogy olyan kutyust keressenek nekem, akinek nagyon szüksége van, hogy kutyatrénerhez vagy kutyaiskolába járjon, és így gazdira leljen. Így is történt. 3 hónap után a nevemre vettem, és összebútoroztunk. Ennek már 10 éve.
Felettébb türelmes és szófogadó kutyus.

Rumli az évek során valahogy mindig bajba került:

  • 1.5 évesen egy sima veszettség elleni oltást követően női ököl méretű daganata nőtt, amit kioperáltak, amivel egyidejűleg ivartalanították is.
  • 2 évesen átesett egy hasi műtéten, mert egy régebben megevett játékot kellett kiszedni a gyomrából-,vékonybeléből.

hasi műtét után

Hasi műtét után

  • Még abban az évben majdnem levágta az egyik hátsó lábán lévő ujját, ezt visszavarrták, kicsit csacskán áll azóta is.
  • Ugyan csak 2012-ben cauda equina compressiot diagnosztizáltak nála. Kezdetben enyhe tünetei voltak. Ekkor még egy másik kutya – fizioterapeuta kezelte.

Tavalyelőtt fáradékonnyá vált, sorvadni kezdtek az izmai, álmában rendszeresen maga alá pisilt. Az ország legzseniálisabb neurológus állatorvosa vizsgálta. Spondylotikus felrakódások, és egy kis porckorong kiboltosulás is látható volt a felvételeken a CEC (cauda equina compression) mellett, de az állapota még nem indokolta a műtétet. Hosszú távú fájdalomcsillapító kúrát kapott.  Fájdalma jelentősen csökkent, havi 1 db tablettával a vizelési problémákat kordában tartottuk. Folyamatosan kapta az orvosságot, szünetet csak akkor tartottunk, amikor átmenetileg nem volt beszerezhető a gyógyszer. Ekkor a vizelet visszatartási probléma visszatért, amin csak az újra elérhető fájdalomcsillapító segített.

Emellett nagy hangsúlyt kapott a komplex fizioterápiás kezelés is. Gyógytorna, masszírozás, hidroterápia, elektroterápia, lágy lézer terápia, minden Magyarországon elérhető kezelést megkapott.

komplex fizio

Az első hidroterápia

Egy idő után nem javult a helyzet, a fájdalmai a folyamatos gyógyszerelés ellenére is növekedtek. Egyre kevésbé élvezte a mozgást, szomorúság volt a tekintetében. Hirtelen még meg is őszült. A súlypontját előre tolta a mellsőlábakra, fejét kicsit előre tartotta és lógatta. A gerinc a nyaki szakaszon nyomásra érzékeny volt, lapockától lefele kifejezetten fájdalmas. A nyaki szakaszon a bőre elmozdítható volt, de lapockától lefele egyre kevésbé mozgott szabadon. A hátsó lábai szimmetrikusan sorvadtak, érzékenyek, feszesek, is voltak. Nehezen ült le, nehezen tápászkodott fel. Hátsó lábaival, gyakran csoszogott.

Rumli kezelésének menete:
A szakember képzeletben felhúzta Rumli fascia síkjait és mivel két komoly műtétje volt fiatal korában, arra gondolt, hogy azok szövődményeként alakultak ki a jelen panaszai. Első kezelés alkalmával főként a műtétek körüli feszüléseket a hasánál oldotta. Az eredmények mindenkit megleptek:

A kutyának sokkal jobb lett a kedve, mozgékonyabbá, ruganyosabbá vált. Másnap az ürítést is könnyebben végezte el, gyors mozdulattal lefeküdt, abból szempillantás alatt felállt. Állva meg tudta vakarni a hátsó lábával az orrát, és nem esett el!

hidroterápia

Kezelés után

A második kezelés igen fájdalmasra sikerült, utána azt a napot Rumli végig aludta. Se érintés se simogatás, semmi nem kellett neki. Másnap reggelre stabil, tónusos, fitt lett a kutya, nem csúszott ki a lába a járólapon. Ezen a héten kellett volna a következő fájdalomcsillapítót megkapnia, azonban ez feleslegessé vált.

Harmadik kezelés további javulásokat eredményezett. Rumli naponta 2×10 perc gyógytornázik. Friss, gyors, energikus és ami a legfontosabb újra boldog.

Jó volt látni, ahogy egy fájdalmas pont elkezd lazulni és Rumli megkönnyebbül.

Rumli kezelésénél igazolódott, hogy a Stecco módszer akkor is működik, ha nem hiszünk benne.