Mi a babeziózis a kutyákban?

A babeziózist a Babesia, egy protozoon parazita fertőzés okozza. Világszerte megtalálható a kutyákban és macskákban. Észak-Amerikában a legtöbb babéziás eset a kutyáknál az Egyesült Államok déli részén fordul elő.

A babézia megtámadja a vörösvérsejteket a szervezetben. A fertőzés kullancscsípésekkel és/vagy fertőzött kutyavérrel terjed. A babeziózisban szenvedő kutyák, még azok is, akiknek nincs klinikai tünete, átterjedhetnek más kutyákra, leggyakrabban kennelekben.

Az állatorvosok gyakran véletlenül diagnosztizálják a babeziózist, miután a gazdik hirtelen betegség miatt vizsgálatra hozzák a kutyájukat. Mivel a babézia kullancsok által terjesztett fertőzés, nem ritka, hogy a fertőzött kutyák más kullancsok által terjesztett fertőzéseket is kapjanak, mint például a Lyme-kór. Ezek a fertőzések kölcsönhatásba léphetnek egymással, amik súlyosabbá teheti az állapotot.

A babézia leggyakoribb átviteli módja a kutyáknál a kullancscsípés. Más kullancsfajok mellett a díszes kutyakullancs, a barna kutyakullancs és az amerikai kutyakullancs is szerepet játszik a babézia kutyákra való átvitelében.

Mennyi a lappangási idő a babéziának?

A lappangási időszak, vagyis a kullancscsípéstől a tünetek megjelenéséig tartó idő átlagosan körülbelül két hét, de a tünetek enyhék maradhatnak. Egyes eseteket hónapokig vagy akár évekig nem diagnosztizálnak.

Vannak különösen nagy kockázatú fajták

Egyes fajtáknál, például az agaraknál és a terrier csoport tagjainál fokozott a fertőzésveszély. A babeziózist komoly veszélynek tartják a versenyautó agár és a pitbull terrier számára. A fiatal kutyák általában a legsúlyosabban fertőzöttek.

A babézia tünetei kutyákban

A fertőzés jelei az enyhe, gyorsan áthaladó betegségtől a gyorsan halálhoz vezető súlyos betegségig változnak. A jelek nagyon változóak lehetnek, a fertőzött testterülettől függően. A gyakori klinikai tünetek a következők:

 • Energiahiány, letargia, depresszió
 • Étvágytalanság
 • Sápadt íny és egyéb nyálkahártyák
 • Láz
 • Megnagyobbodott nyirokcsomók vagy lép
 • Rendellenesen sötét színű vizelet, általában sötétvörös vagy narancssárga
 • Sárga vagy narancssárga bőr, sárgaság
 • Megnagyobbodott vagy duzzadt has
 • Fogyás
 • Elszíneződött széklet
 • Neurológiai tünetek, beleértve
 • Kiegyensúlyozatlanság és/vagy ingatag járás
 • Rohamok
 • Nyaki fájdalom

A kullancsok általában a kutya nyakánál, fejénél és fülénél, valamint a lábak alatti ráncokban találhatók.

A kullancsok általában kicsik, jellemzően sötétbarnák vagy feketék. Az életszakasztól függően a kullancsoknak hat lába van (lárvák) vagy nyolc lába (kifejlett egyedek). Ha már egy ideje a kutyáján vannak, előfordulhat, hogy a kutyájának vérével való tápláléktól eltömődtek, és világosbarna vagy szürke színűnek tűnhetnek. A kutyák akkor is kaphatnak kullancsot, ha naprakészek a havi bolha- és kullancsmegelőző intézkedésekkel. A legjobb, ha gyakran ellenőrzi kutyáját, ha olyan területen él, ahol a kullancsok elterjedtek, és miután erdős területeken és parkokban más kutyákkal töltött időt.

Így lesz a babézia babézia a kutyákban

Amint egy kullancs megharap egy kutyát, vérrel terjedő paraziták, például a babézia bejutnak a véráramba. A kullancsnak 2-3 napig kell táplálkoznia, hogy megfertőzze a kutyát babéziával. A vörösvértestekben szaporodik, vérszegénységet okozva. A fertőzött vörösvérsejtek lebomlanak, és hemoglobin szabadul fel a szervezetbe. Ez sárgasághoz (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése) és vérszegénységhez vezethet, amikor a szervezet nem tud elegendő új vörösvérsejtet előállítani a megsemmisültek pótlására.

Azok a kutyák, amelyek sok időt töltenek a szabadban, különösen erdős területeken, fokozottan ki vannak téve a kullancscsípés és a parazita megfertőződésének kockázatának.

Bizonyíték van a babézia közvetlen kutyáról-kutyára történő átvitelére bizonyos körülmények között, beleértve:

 • Egy fertőzött kutya szájsérülésekkel vagy horzsolásokkal megharap egy másik kutyát.
 • A meg nem született kölyökkutya az anya méhében fertőződik meg.
 • Egy másik kutyától származó szennyezett vérátömlesztés.
 • Ha a kutyákat olyan kennelben tartják, ahol a kullancsok nem megfelelő védekezéssel rendelkeznek.

 

babézia tünetek és kezelése

Hogyan diagnosztizálják az állatorvosok a babesiózist kutyákban

Állatorvosa megkapja a tünetek teljes anamnézisét, beleértve azt is, amikor kullancscsípés történt. Az állatorvos teljes fizikális vizsgálatot végez, beleértve:

 • Teljes vérkép
 • A vér biokémiai profilja
 • Vizeletvizsgálat
 • Elektrolit panel

Gyakran megfigyelhető az alacsony vérfehérjeszint, a vérlemezkék számának csökkenése és a vérszegénység.

A babeziózis összetéveszthető más olyan betegségekkel, amelyek lázat, vérszegénységet, vörösvértest-pusztulást, sárgaságot vagy vörös vizeletet okoznak. A diagnózis megerősítéséhez a következő laboratóriumi vizsgálatok közül egyet vagy többet kell elvégezni:

A Wright-folt, egy kutya vérmintáján használt, majd mikroszkóppal megvizsgált folt segít az állatorvosnak a vérsejtek megkülönböztetésében, így a vérfertőzés nyilvánvalóbbá válik, mivel lehetővé teszi a protozoonok láthatóságát a vérkeneten.

Az immunfluoreszcens antitest (IFA) tesztek olyan antitesteket keresnek a vér szérumában, amelyek reakcióba lépnek a babéziában szenvedő szervezettel. A szérum a vérnek az a része, amely visszamarad, amikor az összes sejtet eltávolítják a vérminta nagy sebességű pörgetésével. Az IFA-tesztek korlátozottak, mivel általában nem tudnak különbséget tenni a babézia különböző fajai és alfajai között.

Az enzimhez kötött immunszorbens vizsgálat (ELISA) egy másik vérvizsgálat. A pozitív teszteredmény a fertőzött kutya ellenanyag-válaszától függ, amelynek kialakulása akár 10 napig is eltarthat.

A polimeráz láncreakciós (PCR) tesztek a babézia DNS jelenlétét keresik egy biológiai mintában, általában kutyák teljes vérében. A PCR teszt előnye, hogy mind a négy babézia faját képes kimutatni. Érzékenyebb, mert nem használ mikroszkópot.

A babézia kezelése kutyákban

A babeziózis FDA által jóváhagyott kezelése az imidokarb-dipropionát, egy antiprotozoális gyógyszer, amelyet általában nagy babézia fajok kezelésére használnak. Ez egy állatorvos által adott injekció. Egyes esetekben antibiotikumok, például azitromicin és/vagy klindamicin is javasoltak.

A speciális kezelés az azonosított babéziafajtól és a betegség súlyosságától függ. A súlyosabban érintett kutyák gyulladáscsökkentő vagy szteroid gyógyszereket, kórházi kezelést, intravénás folyadékot, vérátömlesztést, oxigénterápiát, hányinger elleni gyógyszereket és egyéb támogató kezelést igényelnek. A vérátömlesztés életmentő lehet nagyon vérszegény állatoknál, és általában kutyáknál végzik.

Kutyatréner Budapest

A babéziából való felépülés

Ha imidokarb injekciót alkalmaznak, akkor általában egyetlen adag is sikeres a Babesia canis (nagy organizmus) eltávolítására, de a kisebb babézia fajok esetében két, két hét különbséggel adott injekció szükséges. Az injekció gyakran fájdalmas, és izomremegést, nyáladzást, emelkedett pulzusszámot, hidegrázást, lázat, arcduzzanatot, szemkönnyezést és nyugtalanságot okozhat.

Állatorvosa figyelemmel fogja kísérni kutyája fejlődését, és rendszeres nyomon követési időpontokat fog ütemezni a vér- és vizeletvizsgálat megismétlésére. Két-három egymást követő negatív PCR-tesztet kell végezni két hónappal a kezelés után, hogy megbizonyosodjon arról, hogy kutyája kezelése sikeres volt, és a fertőzés nem marad fenn.

A babeziózis legtöbb esetét nem diagnosztizálják, amíg a betegség meglehetősen előre nem halad. A babeziózissal diagnosztizált kutya prognózisa őrzött, attól függően, hogy milyen testrendszerek érintettek a diagnózis idején.

A kisállatszülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy azok a kutyák, amelyek túlélték a babeziózist, gyakran szubklinikailag fertőzöttek maradnak, és a jövőben a betegség visszaesését szenvedhetik el. Ezek a tartósan fertőzött kutyák forrásul szolgálnak a betegségek további terjedéséhez minden területen. A babesiosisból felépült kutyákat soha nem szabad donorként használni vérátömlesztéshez, mert a recipiensnél kialakulhat a betegség.

Babéziozis megelőzése kutyákban

A kullancsoknak való kitettség megelőzése megfelelő kullancsvédelmi termékek használatával és a kullancsok azonnali eltávolítása segít elkerülni, hogy kutyája ki legyen téve ennek a parazitának. A megelőzés a kutyáról kutyára véren keresztüli terjedésének szabályozására is összpontosít, például kutyaharapáskor, anya kutyája kölyökkutyára és vérátömlesztéskor.

A kutyáknak rendszeres kullancsmegelőzést kell kapniuk nyakörvvel, bőrre felvitt helyi gyógyszerrel vagy szájon át szedett rágással/tablettával. Használhatók a kullancsok megelőzésére szolgáló termékek, beleértve a parazitaellenes szereket, mint például a Bravecto és a NexGard, vagy a kullancs nyakörveket, mint a Preventic és a Seresto. Feltétlenül kövesse állatorvosa tanácsát, amikor ezeket a termékeket használja.

Tartsa nyírva a füvet és a kefét az udvarán. Azokon a területeken, ahol a kullancsok jelentős problémát jelentenek, az udvart és a kennel területét is kezelheti kullancsok ellen.

További hasznos tanácsok és nevelési tippek kutyatrénertől