A legfontosabb kijelentések és megállapítások a klikkerrel kapcsolatosan:

  • A klikker egy kiképzési forma, amely pozitív megerősítést ad egy tevékenységére a kutyának
  • A klikker megnyomásával azt jelezzük a kutyának: pontosan ezt a mozdulatot szerettük volna látni
  • A klikker pontos időben való használata elengedhetetlen és kivétel nélkül mindig jutalom követi

 

A kutyák ismétlik azokat a viselkedéseket, amelyeket pozitív inger követ. Éppen ezért a pozitív megerősítés rendkívül fontos és a klikkeres tréning ezt erősíti a kutyában: ha jót csinálok és hallgatok a gazdára jó dolog következik. Például, ha jutifalatot adunk a kutyának azért, mert pacsit adott, valószínűleg sokszor fogja ezt a viselkedést felajánlani.

A klikker tehát egy olyan eszköz, amely hatékonyabbá teheti a pozitív megerősítéses edzést. Miután kondicionáltuk a kutyát a klikkerre rendkívül hasznos társunk lehet a kiképzés alatt.

Mi az a klikker tréning?

Először is nézzük meg, hogy mi az a klikker. Egy nagyon egyszerű kis szerkezet, amelyet, ha megnyomunk egy tipikus hangot ad. A klikker tréning módszere arra alapul, hogy pozitív, jutalmazással járó tréningen az állatok hamarabb együttműködőek lesznek. Tehát ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, hogy a kiskutya mit csinál rosszul, helyette inkább arra fókuszálunk mit csinál jólt. Ha pontosan meg tudjuk mondani a kiskutyánknak, hogy mit szeretnénk, hogy csináljon és mi az amit nem, könnyen tudjuk befolyásolni a viselkedését.

A klikker értéke pedig ebben rejlik, hogy pontosan megmondja a kutyának, hogy milyen viselkedést várunk el és mit jutalmazunk. A megfelelő időben történő kattintással megjelöljük, „lefényképezzük” a kutyának azt a pillanatot, amit éppen csinált. Így a kutya sokkal hamarabb rájön, hogy melyik az a mozdulat, amit mi elvárunk tőle. Például, ha az ültetést tanítjuk, akkor érdemes rányomni a klikkerre, ha kiskutya feneke földet ért.

Ezt a cikket Bánhegyi Dániel kutyatréner írta. Kutyarehabilitációs trénerként általános engedelmes, viselkedési problémák és együttműködési gondokban is kimagasló segítséget tud nyújtani.

Mit jelent, ha megnyomjuk a klikkert?

A klikker megnyomása annyit jelent, hogy megjelöltünk egy pillanatot. Semmi varázslat nem történik. Használhatnánk egyébként bármi mást is jelölésként, de a klikker hangja mindig pontosan ugyanolyan és szabadon hagyja szájat, így lehet az egyik legjobb választás.

a klikker kinézete Forrás: Fressnapf

Természetesen maga a klikker megnyomása az elején semmit nem jelent a kutyának. Egy számára teljesen semleges hang, amihez nem köt semmit. Nekünk először a feladatunk, hogy a klikker hangját egy pozitív dologhoz csatoljuk. Így hát nézzük is meg, hogy:

Hogyan kezdjük el kondicionálni a klikkert?

Mit jelent, hogy kondicionáljuk? Egész pontosan ez alatt azt kell érteni, hogy a kutyának megtanítjuk, hogy a klikker hangja pozitív dolgot jelent. Mivel önmagában számára ez egy semleges tárgy és a hang nem jelent pozitív visszajelzést ezért meg kell ezt tanítanunk neki. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a klikker megnyomását követően adunk neki egy jutalomfalatot. Ezt naponta 2-3x eljátszuk és 10-15 kattintás után mindig adunk neki egy-egy jutalomfalatot. Ha ezt egy hétig csináltuk minden bizonnyal már érti a kutya, hogy a klikker után kaja következik, tehát valami pozitív dolog. Na de:

Hogyan lehetek biztos, hogy a klikker kondicionálás sikeres volt?

Egyszerűen. Kiskutyánktól távolodjunk el egy független szobába majd nyomjuk meg egyszer a klikkert. Ha kiskutyánk odarohant és várja, hogy jöjjön a kaja vagy bármi pozitív dolog, akkor megértette.

Hogyan segít a klikker a tréningekben?

A klikker hatására a kutya pozitív megerősítést kap egy bizonyos cselekvésére. A gazdi és oktató számára egyértelmű, hogy például egy fekvésnél ezt várjuk el, hogy a teljes teste a földön legyen. Abban viszont ne legyünk biztosak, hogy ez a kutya számára is egyértelmű. A klikker segítségével viszont pontosan meg tudom mondani neki, hogy a fekszik az azt jelenti, hogy a hasad is földet ér, nem pedig azt, hogy félig még a levegőben lógok. Ez talán viccesen hangozhat, azonban a jövőbeli gyakorlásoknál, amikor már komolyabb gyakorlatokat tanítunk kiskutyánknak, akkor még nagyobb szükségünk lesz rá, hogy pontosan megjelöljük a pillanatot, amit elvártunk tőle.

a klikker helyes használata

Na de milyen hibák kiküszöbölésében segít nekünk még a klikker, maradva a fektetés témánál?

Tegyük fel, hogy a kiskutyád rendkívül gyorsan mozog és amint kimondod neki, hogy fekszik, a kis hasa földet ér és egy tized másodperccel később már fel is pattant. Mire kimondod, hogy „ügyes vagy” már rég felkelt. Tehát teljesen mást jutalmazol, mint szerettél volna.

Fontos: Ugyanez megtörténhet a klikkerrel. Nagyon gyorsan és jól kell időzíteni a gombnyomást, mert ha későn nyomjuk meg a klikkert, akkor nem azt a mozdulatot „fényképezzük le”, amit szerettünk volna. Ezért is érdemes az első pár óra klikkerezést kutyatréner társaságában elvégezni, hogy az ilyen hibák elkerülhetőek legyenek.

Továbbá kiváló alternatíva lehet a dicséretnek. Sok kiskutya, ha dicsérünk teljesen kiesik a munka állapotából és a gazdára kezd el figyelni. A klikker segít ezt a problémát megoldani.

Milyen klikkeres képzések léteznek?

1, Megvezetés, célkövetés: Segítünk a kiskutyának mutatással vagy egy célkövető pálcával, hogy mit szeretnénk, mit csináljon. Amikor megtette, klikkelünk.

2, Formálás: A kutyának nem mutatjuk meg a feladatot, hanem azt várjuk, hogy maga jöjjön rá mi mit szeretnénk. Picit olyan, mint az emberi hideg-meleg játék. Amikor tett egy lépést a jó megoldás felé klikkelünk. Amikor más irányba indult, akkor nem.

3, Utánzás: Egy másik kutyáról vagy éppen a gazdiról másolt viselkedést jutalmazunk.

4, Elkapás: Például, ha a kiskutyád sokat ásít, akkor arra tudsz klikkelni. Minél többször teszed ezt, annál sűrűbben fogja felajánlani a viselkedést.

 

Mi az a negatív klikkerezést?

Ahogy az a cikkből egyértelműen kiderült a klikkerezést pozitív megerősítésre szolgáló eszköz, amelynek a célja, hogy a tréningeket hatékonyabbá tudjuk tenni. Ettől függetlenül viszont mivel ez egy kondicionált eszköz, akár arra is használhatjuk, hogy a kiskutya egy negatív dologhoz kösse a hangot. Vegyünk egy konkrét példát. Miután a kiskutya mondjuk rámorog egy másik kutyára a klikkert megnyomjuk és kap egy rászólást, póráz rántást, összességében egy negatív élményt. Miután ezt sokszor megtettük a klikkerrel azt a hatást fogjuk tudni elérni, mintha megrángattuk volna a kutyánkat.

Fontos! A negatív klikkerezést nem tanácsoljuk, kizárólag tréner utasítására kezdjük el így használni a klikkert.

Kutyatréner Budapest

 

Gyakran ismételt kérdések a klikkerrel kapcsolatosan

Milyen korú kiskutyának való a klikker?

A klikkert általában már kölyök korban bevezetik, azonban a klikker bármilyen korú kutyának megfelelő lehet és bármikor betanítható.

Mik a klikker használat alapelvei?

Helyes időzítés: mindig pontosan és akkor klikkeljünk, amikor a feladatot a kutya helyesen végezte el.

Sorrend: Mindig előbb klikkelünk és utána adjuk a kaját.

Jutalom: Minden klikk után kaja. Akkor is, ha véletlenül klikkeltünk vagy rosszkor!

Nem kell közben kommunikálni: Nem szükséges emberi extra kommunikációt végezni a klikkerezés közben.

Ne legyen a zsebünkben a kezünk: Ne nyúljunk a jutalomfalat felé addig, amíg nem nyomtuk meg a klikkert. Kezeket ki a zsebekből!

Tudom rosszul használni a klikkert?

Igen. Amennyiben rosszkor nyomjuk meg a tréning során vagy nem adunk minden klikk után kaját például, akkor gyorsan elronthatjuk a hatását. Ezért is javasolt kutyatréner segítségével felépíteni a klikker használatát.

Mindig jár jutalom a klikker után?

Igen, kivétel nélkül!

Mikor hagyhatom el a klikkert?

Ez nagyon egyedi. A klikker lényege, hogy megértse a kiskutya a feladatot. Miután már megértette a feladatot és hozzá rendeltük a parancsszót (pl. ül) és klikker nélkül is leül stabilan, akkor már nem szükséges használni. Erre látatlanban nem lehet pontos időt mondani, kutya és helyzet válogatja.

Van jobb alternatívája a klikkernek?

Létezhet, de a pozitív megerősítés kategóriájában bizonyítottan az egyik leghatékonyabb eszköz.

Mi az a jackpot klikkerezés közben?

Ha a kiskutyánk az adott tréningben először sikeresen megcsinálta a feladatot vagy éppen egy óriási áttörést értünk el, akkor jön a jackpot. Ekkor egy jutalomfalatnál sokkal többet adunk neki és véget is ér a tréning egy óriási örömmel és játékkal.

Mennyit gyakoroljak egy nap klikkerrel?

Mint minden kutyával való gyakorlás általánosságban elmondható, hogy 5-10 percnél tovább nem érdemes tréningezi. Kiskutyánk agyban sokkal hamarabb elfárad, mint gondolnánk. Lehet mi nagyon lelkesek vagyunk és gondoljuk, hogy na, csak még egyet. De lehet ezzel rontjuk el. Mindig legyen jó hangulata a tréningnek!

Taníthatunk több feladatot is egyszerre klikerrel?

Kezdő klikkeres kutyáknak nem javasoljuk, rutinosabb kutyáknál lehet.

Mindig ugyanazt a klikkert kell használnom a sikeres tréninghez?

Célszerű, de ha már hosszú hónapok óta tréningezünk a kutyával és véletlenül otthon hagytuk nem történik gond, felfogja ismerni a másik klikker hangját is.

Minden esetben jó választás a klikkeres tréning?

Pozitív megerősítéses tréning esetén az esetek jelentős részében az egyik legjobb választás a klikker. Vannak azonban olyan viselkedési formák, amikor a klikkeres pozitív megerősítés nem jó módszer. Minden esetben kutyatréner segítségét kérjük egy viselkedési probléma megoldásában.

Egyedül elkezdhetem használni a klikkert?

Igen, azonban nagyon tisztában kell lennünk az alapszabályokkal. Amennyire egyszerűnek tűnik a használata, annyira könnyen elrontható, amikor előttünk van a kiskutyánk, egy póráz és még másik 6 kutya. Javasoljuk, hogy az első tréningeket mindenképp otthon kezdjük el, lehetőség szerint pedig konzultájunk kutyatrénerre, mielőtt elkezdenénk használni.

Mit csináljak, ha a kiskutya elakadt a klikkeres képzésben?

Mint minden tréning során lehetnek elakadások. Sokszor kettőt lépünk előre, majd hármat hátra. A legfontosabb a türelmet. Ne felejtsük el, hogy tréning során soha nem használunk tiltó szót és mindig jó hangulatnak kell lennie!

Használhatom behívásra a klikkert?

Nem! A klikker nem behívásra való. Pl. kiskutyánk tőlünk 20 méterre éppen egy másik kutyát hág. Ha ekkor használjuk a klikkert lehet visszajön hozzánk, de abban erősítettük meg, hogy a hágás egy jó dolog.

Mi történik, ha rosszkor nyomom meg a klikkert?

Rossz pillanatot erősítünk meg a kutyában. Ha ezt sokszor eljátszunk, jelentősen visszavethetjük a tréning sikerességét.

Mikor párosítok parancsszót a feladathoz?

Ez szintén nagyon egyedi, de általánosságban az mondható el, hogy ha kész a feladat, akkor lehet hozzá párosítani a parancsszót. Mielőtt még pontosan végig érnénk a feladatnak nem érdemes parancsszót hozzárendelni.