Az egyik leggyakoribb kérdés, amit kapni szoktak a kutyatrénerek, hogy mikor kellene elkezdeni tréningezni újdonsült családtagunkkal. Nos, röviden a válasz, hogy már tegnap. De lehetőség szerint mihamarabb. Tényleg. Nincs mire várni, a tréning mindkettőtök számára előnyös lesz. Hamarosan megérted miért.

Igazából teljesen érthető miért merül fel bennünk ez a kérdés, hogy mikor érdemes először tréningezni a kiskutyával, hiszen egy cuki kis szőrmókot látunk, aki még esetlenül bukdácsol sokszor egyszerű lépéseiben is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nincs szükség tréningre. Összeszedtük a legfontosabb okokat, hogy miért is állj neki mihamarabb a tréningnek.

Kutyatréner Budapest

#1: 5-7 hónapos koráig minden jövőbeli helyzettel jó, ha találkozik

A kiskutyáknak ebben az időszakban szívják magukba a legtöbb információt és találkoznak az idegen helyzetekkel. A legtöbb fura felülettel és területtel ilyenkor érdemes őket megismertetni, mert a későbbiekben sokkal nehezebben fogják befogadni az új információkat.

 #2: Tanítsuk meg kiskutyáknak mit tehet

A legtöbb ember nagyon jó abban, hogy tiltsa kiskutyáját: ne edd meg ezt, ne rágd azt és ne csináld amazt. A legnagyobb probléma, hogy emellé nem tesszük oda, hogy mit tehet a kiskutya. Mutassuk meg neki, hogy a nem kívánt tevékenység helyett mit tehet. Ezzel elkerüljük, hogy feszültség alakuljon ki benne.

#3: A gyakorlás mindig jó hangulatú

Ha a kiskutya nem azt csinálja, amit mi elvárunk tőle, akkor nem ő hibázott, hanem mi. Túl nagyot léptünk a képzésben, aminek köszönhetően összekavarodott. Tipikus példa, hogy ilyenkor a kutya elkezd szimatolni vagy ott hagy minket. Ez nem „bunkóság”, hanem próbálja elkerülni a feszültséget. Lépjünk vissza a tanításban és soha ne használjunk tiltószavakat a képzésben.

Vágjunk hát bele kiskutyánk tanításába még ma!

Kutyatréner