A kutyák legtöbbször családtagként nőnek a szívünkhöz, különösen, ha nem csak az udvaron lehetnek, de a lakásba is beengedjük őket. Azonban a sok móka és szeretet mellett melyet kedvencünktől kapunk, gyakran meggyűlhet a bajunk a szőrével. Rövid szőrű és hosszú szőrű kutyák esetében is nehéz a szőrszálakat összeszedni a különböző felületekről, ezzel együtt csökken a tisztaságérzetünk és akár allergiás reakciót is kiválthat a felgyülemlett kutyaszőr. Éppen ezért fontos, hogy megismerjünk néhány trükköt, amivel könnyedén megtisztíthatjuk a kutyaszőrös felületeket – nagyjából hasonló dologra kell számítani, mint a macskaszőr eltávolítása esetében is. Ebben a bejegyzésben minden fontos információt összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.

A kemény felületek szőrtelenítése

Amennyiben kemény felületekről van szó, egy fokkal könnyebb dolgunk van, ha a szőr eltávolításáról van szó, bár tény, hogy a hagyományos porszívózással nem mindig járunk sikerrel e téren. Ami biztos, hogy mindenképpen nagy teljesítményű, nagy szívóerővel rendelkező porszívóra van szükségünk, mely a fa, márvány- vagy csempeburkolatokat pillanatok alatt szőrmentesíti. Vannak olyan porszívófejek, melyeket kimondottan kutyaszőr eltávolítására fejlesztettek ki, ezek ugyan hatékonyak, viszont nem minden porszívóhoz kompatibilisek. Így marad a régi, de jól bevált módszer, a sepregetés vagy a súrolókefe.

A puha, textil felületek szőrtelenítése

A puha, textil felületek – mint például kanapé, szőnyeg vagy ruhák – takarítása más módszereket igényel, mint amit a kemény felületeknél lehet bevetni. Vagyis ebben az esetben egy fokkal nehezebb dolgunk lehet. Az egyik legegyszerűbb megoldás a szőr eltávolító henger, melyet az állateledeles üzletek mellett a legtöbb élelmiszerüzletben, bútorüzletben és kiskereskedésben is lehet kapni. Ez egy nyeles henger, melynek ragacsos felületéhez hozzátapadnak a szőrszálak, így csak végig kell görgetni azt a textil felületén és összeszed minden szőrt és egyéb szöszöket. Használat után pedig egyszerűen csak le kell húzni a felső réteget, mint egy matricát, és a következő réteg ismét rendelkezésünkre áll. Bár kicsit időigényes feladat ez, megéri. Egy másik megoldás a kutyaszőr eltávolító kefe, melynek műanyag tüskéi egy irányba vannak döntve. Ha ezt végighúzzuk a textil felületeken, akkor fennakad rajta a szőr, így könnyedén megszabadulhatunk kiskedvencünk elhullatott bundájától.

Ha se henger, se kefe nem áll rendelkezésünkre, akkor benedvesített kézzel is lehet próbálkozni. A vizes felülethez könnyebben hozzátapadnak a szőrök, és egyirányba haladva össze lehet őket gyűjteni egy kupacra, majd lesodorni az adott felületről. Ha pedig nem szeretnénk csupasz kézzel dolgozni, akkor gumikesztyűt húzva, vagy gumibetétes kézitörlőt használva is elvégezhetjük az egyirányú, gyűjtögető mozdulatokat.

A probléma megelőzése

Hogy ne csak a már kihullott kutyaszőr feltakarításával foglalkozzunk, fontos megjegyezni, hogy a kutyák rendszeres fésülése nagyban lecsökkenti a beltéren kihullott szőr mennyiségét. Szaküzletekben speciális kutyakeféket lehet venni ilyen célból – szőrtípushoz igazítva – így megtalálhatjuk a kedvencünkhöz leginkább illő fajtát.

Emellett, ha tehetjük, a textil ülőalkalmatosság helyett válasszunk inkább bőr vagy műbőr felületű bútorokat. Míg az előbbi szinte magába szippantja az állatok szőrét, és meglehetősen nehéz takarítani, addig a bőr felületekről egy mozdulattal lesöpörhetjük a szőrszálakat. Ha pedig ragaszkodunk a textil bútorokhoz, akkor fedjük le azokat egy takaróval, melyek megvédik a bútort a sok szőrtől.

PRO TIPP: Használj speciális kutyakeféket és jelentősen segíthetsz a problémán!